ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Lace iliti Čipka

 Pozdrav dragi/e moji/e!

Vjerujem da skoro svaka od vas u ormaru ima barem jedan odjevni predmet koji je napravljen ili na sebi ima dekoraciju od čipke.
 Čipka je samostalni, šupljikavi, ručni rad koji nastaje u doba renesanse na prostoru Mediterana i zapadne Europe.






Čipka je oduvijek bila sinonim za eleganciju, senzualnost. Popularna je u modi, a li i kao dekoracija interijera, tako da ste sigurno negdje vidjele, čipkane stolnjake, zavjese, namještaj, čaše, zdjele ukrašene čipkom.Pronašla sam i slike sa odličnim idejama, kako da ukrasite svoju kuću ili stan sa čipkom.





Postoje razne vrste čipke, ali one skuplje i kvalitetnije izrađuje se od svile te zlatnih i srebrnih niti, a jeftinije vrste i od sintetičkih vlakana. S tim da je čipka bila vrlo skupa, noslili su je samo pripadnici višeg društvenog sloja.. Prva čipka izrađivala se uz pomoć batića i igle, a kasnije se razvijaju i druge vrste čipke: kukičana, pletena i šlingana. U 19. stoljeću izumljen je čipkarski stroj, tada je čipka postala dostupna svim slojevima društva. Svaka zemlja ima svoju čipku, spominje se 108 različitih vrsta

Danas je čipka vrlo popularna, pa je sve više i više viđamo na modnim revijama svjetski poznatih dizajnera.



Na modnim revijama mogli smo vidjeti čipkane haljine, majice, topiće, u raznoraznim kombinacijama, ali i čipku kao dekoraciju bilo da se radi o kragnicama, čipka na rukavima, nakit od čipke i sl. Modni kreator nastoje da na svaki mogući način približe čipku kupcima.







Čipka uvijek izgleda lijepo i neodoljivo, osim u slučaju ako se pretjera s njom. S čipkom treba paziti, jer zna biti varljiva i otkriti više nego što bi trebala, pa zato preporučuju sitno rađenu čipku, jer sakrije više od krupno rađene čipke.
Ukoliko se nekad nađete u situaciji ( a vjerujem da ćete se naći) da "nemate" šta obući slobodno iz ormara izvadite neki čipkani komad iskombinujte ga s omiljenim hlačama ili suknjom i bit ćete spremni za izlazak.
 
Zanimljiva informacija;
Engleska kraljica Katarina Aragonska (Catalina de Aragón y Castilla), supruga kralja Henrija Osmog (Henry VIII) izjavila je da nema ljepše umjetnosti od čipke, kad ju je dobila na poklon od flamanskih čipkara iz grada Briža. Nakon 450 godina riječi kraljice Katarine ponovili su svi modni kritičari “nema ljepše umjetnosti od čipke”.

I za kraj da se malo nasmijete. Dok sam guglala slike vezane za čipku naišla sam na ovu sliku:

Nekome se nana, majka/ baka baš potrudila :)

Do idućeg posta :**

Broj komentara: 17:

  1. Uh, divno!!!!! Tegle, turban i venčanica su me oduševiliiiiiiii !!;)



    http://style-squared.blogspot.ca/

    OdgovoriIzbriši
  2. Aaaaaa... čipka :D Volim! Teglice su preslatke! I ta haljina na kraju. Ma sve!

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se, cipka je tako neodoljiva i pristo ne mozemo bez nje <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas mi je cool tegle i lampa <3 Odlican post!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nista zenstvenije od cipke :)
    Prekrasan post <3
    xoxo

    OdgovoriIzbriši
  6. baka se baš potrudila :)

    luster je zgodan skroz.

    OdgovoriIzbriši