četvrtak, 23. siječnja 2014.

Biseri - pearls!


                                "Žena bi trebala biti dvije stvari - elegantna i fantastična." Coco Chanel



Biseri su tvrdo, često, najčešće okruglo strano tijelo od sedefa, koje se stvara u određenim vrstama mekušaca.
Biseri su vječna elegancija, nikad nisu i njikad neće izići iz mode. Vjerujem da svaka od vas ima barem jedan komad nakita koji je napravljen od bisera. Svaka žena bi trebala imati bisernu ogrlicu (sasvim su dovoljne i perle koje podsjećaju na bisere). Kada je debitirala kao prva dama,  Jacqueline Kennedy je bisernu ogrlicu u tri niza učinila bezvreneskim modnim dodatkom. Pedeset i nešto godina kasnije, biserna ogrlica još uvijek je simbol elegancije i stila.



U Starom vijeku su biseri bili vrlo cijenjeni, bez obzira da li se radilo o Arabiji , Perziji ili Indiji. U islamskim zemljama biseri simboliziraju djevičanstvo. Za kurdske mističare je biser :„ Embrij koji spava na dnu školjkine maternice.“ Kod starih Rimljana i Grka su biseri bili podjednako cijenjeni. Rimljani su preuzeli od Grka ime Margarita šta je istovremeno bilo i ime za ljubavnicu. Čitav niz školjki je kasnije dobio dodatak latinskog naziva margaritifera, pojam koji je do danas sačuvan u imenu cvijeta Margareta. U većini kultura biser je imao i ima simbolički karakter. U Kini biseri simboliziraju bogatstvo, mudrost i dostojanstvo; u Japanu sreću, u Indiji bogatstvo djecom, u mnogim djelovima svijeta suze. U arapskim kulturama se često žene uspoređuju sa biserima, kao i djelovi njihovog tijela npr. zubi. Osim toga se vjeruje da biseri djeluju afrodizijački , ali i da liječe Melankoliju i ludilo. U srednjem vijeku su biseri dobili sakralni karakter, predstavljali su ljubav prema bogu. U Novom zavjetu: „ Dvanaest vrata - dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg - čisto zlato, kao prozirno staklo.“ (Otkrivenje). Zahvaljujući spominjanju bisera u Bibliji postali su neizostavni dio demonstracije moći kršćanskih vladara koji su ih koristili u sklopu brojne simbolike.





Na internetu sam pronašla nekoliko korisnih savjeta, koji će vam dobro doći ukoliko imate nakit napravljen od pravih bisera.
PRIJE NOŠENJA BISERA:
  • stavite bisere nakon šminkanja, parfema i laka za kosu, kako navedene kemikalije ne bi došle na bisere
  • kozmetika, parfemi i lak za kosu sadrže kemikalije koje mogu oštetiti bisere
NAKON NOŠENJA BISERA:
  • obrišite bisere mekanom krpicom koja može biti vlažna ili suha. Time smanjujete skupljanje prljavštine i sprečavate da kiselina iz znoja izjede bisere.
  • možete oprati bisere u vodi ili nježnom sapunu. Nakon što ih operete, polegnite ih na navlaženu krpu i ostavite da se osuši. Nemojte ih nositi dok se potpuno ne osuše, u suprotnom ćete rastegnuti konac.
  • također ih možete obrisati mekanom krpicom i slanom vodom
  • Slijedeća metoda je da se upotrijebi kap maslinova ulja koje održava sjaj bisera. Kapni malo maslinova ulja na mekanu krpicu, utrljajte i ostavite da se osuše. Ovime smanjujete skupljanje prljavštine i sprečavate da kiselina iz znoja izjede bisere.
ŠTO VAŠI BISERI TREBAJU?
  • vlažan zrak
  • ne spremajte ih na vruće i suho mjesto
  • ne spremajte ih u sef
  • ne spremajte ih u zatvorenu plastičnu vrećicu
  • ovako ne mogu disati i ne dobivaju potrebnu vlagu
GDJE SPREMITI VAŠE BISERE?
  • u mekanu platnenu vrećicu
  • dalje od drugih oštrih predmeta koji im mogu naškoditi.

POVREMENO ODRŽAVANJE BISERA

  • povremeno možete otići do zlatara koji će provjeriti da li je konac još uvijek čvrst, ili to možete sami provjeriti
  • često nas pitaju koliko često treba promijeniti konac na bisernoj ogrlici, odgovor glasi: «kada je potrebno»
  • ako često nosite ogrlicu češće ćete morati mijenjati konac
  • pogledajte niti da vidite da li su se počele rastezati. Ako je tako, vidjet ćete više prostora između bisera. Također pogledajte da li su se niti počele cufati. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova razmislite o mijenjanju konca

S tim da živimo u svijetu kakvom živimo, i da se danas sve pokušava prodati pod original, evo i nekoliko savjeta kako prepoznati prave od lažnih bisera:

Nekoliko je načina za otkrivanje prirodnih od umjetnih bisera:
  • test destrukcije
  • X-zrake
  • test zubima
  • test na suncu
  • ostali vidljivi znakovi
  • gustoća
  • izbušene rupe
  • dodaci, kopče

Test destrukcije

Ako prepolovite biser, moći ćete vidjeti njegovu pravu prirodu. Prirodni biseri se sastoje od mnogo slojeva ili imaju jezgru sa ovojnicom (Morski).  Umjetni imaju jezgru sa jednim ili više premaza koji se ljušte pri rezanju.  Naravno, morate znati razlikovati staklo obojano kao biser i sedef  kako bi mogli izvesti ovaj test (plastčni i smolasti se lakše razbiju). Ttakođer, uništit ćete biser.

X-zrake

Ako doista trebate znati ukoliko su vaši biseri pravi ili ne, te da li su prirodni ili umjetni, najbolje bi bilo da platite certificiranom gemologistu ta ih pregleda x-zrakama. X-zrake će pokazati unutrašnjost bisera.

TEST ZUBIMA

Kako bi izveli ovaj test sastružite po biseru bridom zuba (najbolje vrhom sjekutića) . Prirodni biseri se osjete kao posuti pijeskom, dok su lažni glatki. Prirodni biseri su građeni od slojeva (poput kamena su). Sitni valovi i nepravilnosti ovojnice mogu stvoriti pjeskasti ili kvrgavi osjećaj pod zubima. S druge strane, kod umjetnih tj. sintetičkih ovojnice se nanose glatko na savršeno glatke perle, takvi biseri će stvarati gladak osjećaj.

TEST NA SUNCU

Ovo je pouzdan test. Sastoji se u tome da iznesete bisere van na sunce ili ih stavite pod jako unutarnje svijetlo. Prirodni biseri neće biti savršeno jednaki pod sunčevom svjetlosti (osim jako skupih ). Moći ćete vidjeti varijacije u njihovom sjaju i boji. Ako se biseri savršeno slažu u boji i tonu, najvjerojatnije su lažni.

OSTALI VIDLJIVI ZNAKOVI

Prirodni biseri mogu biti savršeni ili imati nepravilnosti, kvrge, udubine, žlijebove… Međusobno se razlikuju u veličini i obliku. Pravi biseri mogu imati koncentrične žlijebove oko sebe, što neiskusni ljudi mogu zamijeniti za znakove umjetnih. Pravi dolaze u različitim oblicima, ali su rijetko savršeno okrugli (jako skupi).

GUSTOĆA

Gustoća je omjer mase i volumena nekog tijela. Pravi biseri su teži nego plastični, šuplji stakleni i smolasti jednakog volumena. Dobri stakleni biseri imaju gotovo jednaku gustoću kao i pravi. Lagani biseri su lažni, ali ako su teški ipak ne možete sa sigurnošću reći da li su pravi.

IZBUŠENE RUPE

Pravi biseri se buše s obje strane te se sastaju u sredini. Ako možete vidjeti spajalište, rupa će izgledati veća izvana nego iznutra. Rupe kod prirodnih bisera su tanke tj. uske. Lažni mogu imati rupe različite veličine na jednoj nisci. Rub oko rupe se kod lažnih bisera češće ljušti i može se vidjeti otisnuće od udarca bušilice, dok se kod pravih ne ljušti i rub je savršeno gladak. Bilo da je riječ o ljuštenju ili prozirnoj unutarnjoj perli, možemo reći da je biser lažan. Proučavanjem rupe se također može lako opaziti znak bojanja.

DODACI, KOPČE

U gotovoj ogrlici ili narukvici, prirodni biseri su češće odvojeni čvorovima nego lažni. Prirodni biseri imaju obično kopče i dodatke od zlata, sreba ili platine. Možete proučiti kopču i potražiti štambilj ili ugravirane znakove. Kopče često imaju sigurnosni mehanizam, npr. kuke, no pravi se biseri mogu prodati i sa drugačijim oblikom kopči (ako ju osoba teže otvara/zatvara). Međutim, nesigurne kopče se rijetko vide na dobrim biserima.


Znači biseri su bezvremenski modni dodaci  koje bi svaka dama trebala da ima. Bilo da se radi o pravim ili nekim bisernim perlama. Jedno je sigurno, biseri će uvijek da vaš outfit učine posebnim i da mu daju dozu elegancije.



Ovo je moja seharica u kojoj se kriju biserne menđuše, ogrlice, narukvice, broševi ...


Ja ih volim i nosim!

Volite li, nosite li Vi bisere???

xx

Broj komentara: 10:

  1. Bas zanimljiv post. Obozavam bisere i cesto ih nosim, imam prave ali i umjetne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      I ja ih jako volim. I u ovoj seharici ima i pravih i imitacija, al meni ne smeta. Nosim ih.

      Izbriši
  2. Jako volim bisere:). Imam samo jedne naušnice koje sam dobila od svoga dragoga Za Božić prije par godina. Ti vidim imaš dosta toga i zaljubila sam se u sve na prvi pogled. Nadam se da ću i ja jednog dana imati pozamašnu kolekciju :)
    Veliki pozdrav!
    Tonka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ovo udruzila kolekciju s mamom. Ona vecinom ima prave, pa ih posudjujem. :-)

      Izbriši
  3. nemam bisere, ni prave ni lažne. a voljela bih jedne jednostavne naušnice da imam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam sebi kupila jedne obicne mendjusice sa biserom, jer sam do sad uspjesno pogubila sve i napravila ih nepar mendjusama hahha

      Izbriši
  4. Ajme, odličan post! Volim bisere, imam narukvicu, ogrlicu i naušnice, nisu komplet, ali baš su mi lijepi!

    OdgovoriIzbriši