nedjelja, 1. travnja 2012.

Protiv sjevernog vjetra!?



Ehh ovako, neki da ja otišla u biblioteku da vratim knjige koje sam digla za sestru i prijateljicu, i bez namjere da dignem još neke, jer sam fkt ostala bez ideje šta bih to mogla čitati.

Međutim već unutra dok me "čiko" pitao da li samo vraćam ili?? nekako mi bi neugodno da kažem neću dizati ništa, nego rekoh idem ja potražiti nešto za sebe.

Razgledala, i razgledala, ali niša me nije mamilo, a ja inače volim da se zakačim za neki naslov, dopustim mu da me privuče, da mi kaže uzmii mene, uzmi mene, ee onda lijepo uzmem tu knjigu sa police pročitam ukratko o čemu se radi, te odlučim "vodim li je kući ili ne"...

I tako sam hodala, i već me "muka spopala", nisam htjela da bibliotekar dođe nuditi svoju pomoć, jer onda to nije to - obično tad " preko volje" uzmem neku knjigu, desi se i da mi se svidi, ali neka, ja volim sama birati, a i ne volim kad mi neko visi za vratom.... Grrrr

I tako ugledam ovu knjigu:

                               




Ovaj naslov sam već prije vidjela, ali nikad nisam odlučila da uzmem knjigu u ruke i pročitam je, te sam ovaj put odlučila da joj pružim šansu, naravno okrenem knjigu da vidim o čemu se uopće radi, i pročitam slijedeće:

Slučajan susret u bespuću internetske galaksije povezat će Emmu Rothner i Lea Leikea. Emma želi otkazati pretplatu časopisa nakladničke kuće "Like" ali greškom šalje mail na privatnu Leovu adresu. Banalna omaška dovest će do vatrometa visprenih ljubavnih dijaloga, profinjene verbalne erotike koja pretvara internetsku mrežu u medij jezične strasti.
Hoće li se dvoje potpunih stranaca ikada sresti. Hoće li platonska veza završiti u preljubu? ili...



I eto mene baš zaintrigiralo sve to, od upoznavanja, preko dijaloga, pa sve do toga da li će se oni sresti, pa kud ćeš napetije??


- Danas sam "uhvatila" vremena, pa sam sjela da čitam knjigu - i nisam se nikako od nje odvojila, sve dok nisam pročitala zadnju 221. stranicu.
Zaista je toliko napet roman, mami vas da okrećete stranicu za stranicu, ne da vam da podignete pogleda, nego samo čitate, čitate, i čitate...

I slažem se sa kritikama ovo je zaista jedan neobičan i duhovit roman, te duhovita verzija epistolarnog romana u informatičko doba...

... nakon što sam pročitala roman, doznala kraj ( a vama ga neću reći) - nisam znala šta bih rekla, da sam ga ja pisala da li bih ga završila na taj način ili na ovaj isti, kako ga je završio Glattauer...
Ili možda ga nije trebao ni završiti, možda je trebao ostaviti sve karte otvorene, pa da mi sami sebi u glavi smislimo kraj ... ili da ostavi mjesta za nastavak..

Sve su svemu nisam još baš u potpunosti sigurna da li me roman oduševio ili razočarao - ali vam jedno mogu reći totalno neobičan roman, napisan je baš tako kao da čitamo mailove, iznad ko šalje, predmet maila, vrijeme, i onda se osjećate kao da zaista čitate nečiju intimu, pa se na tren posramite, ali onda vas opet nešto vuče da čitate, i saznate šta će se desiti sa "virtuelnim ljubavnicima"

Eto drage moje predlažem vam ovu knjigu, da ne kažete da uvijek pričam o historijskim romanima - volim ja zaviriti u skoro sve žanrove, osim naučne fantastike rrrr 

I imam pitanja za vas: Šta biste vi uradile da dobijete mail od nekoga nepoznatog, da li biste odgovorile na taj mail ili čak se dopisivale,  da li biste se usudile ispričati svoju intimu nekome koga niste nikada vidjele ( a možda i nećete) da li biste  žrtvovale svoj stvarni svijet, za nekoga ( ako bi vas zaintrigirao pisanjem)?? ...i da li biste se ikada našli oči u oči s tom osobom (znajući da postoji šansa da vas sve to debelo razočara) - a i ne mora???


21 komentar:

  1. Eh, koliko puta mi se to desilo. U današnjem svijetu to je postalo sasvim normalno. Upoznala sam momka iz Amerike na taj način, poslije pola godine je došao da se upoznamo. I nije bio serijski ubojica niti išta slično :D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E paaa baš fino. I da i ja mislim da je to postalo sasvim normalno, u biti na tako neki način sam došla do osobe s kojom sam danas u vezi i to skoro 4 godine. Šta ja znam, i on je Leo, možda je ovo čiko o nama pisao hahahaha

      Izbriši
  2. Malo nezgodno pitanje! Glupo bi bilo sada reći: "Ne bih ja to nikada uradila!" jer svako voli maštati u fazonu "šta bi bilo, kad bi bilo". Nisam sigurna kako bi se ponašala.
    Ovo me podsjeti na film You've got mail.

    glass @ http://jacitamati.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ehej nikad s ene zna šta se može iz toga izroditi. Kažu ko ne riskira ne profitira :)

      Izbriši
  3. Been there, done that :smajlisazalepljenimmustima:

    OdgovoriIzbriši
  4. mislim da imas virus na blogu.
    Svaki put kad udjem blokira mi trojanca antivirus...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pojma nemam, skenirala sam kompjuter, da vidim da ja nisam šta zaraženo prebacila, i nema ništa - momak mi kaže da ni njemu ništa ne pokazuje, a on ima bolji antivirus od mene.

      Izbriši
  5. Mislim da cu potraziti knjigu, jer sam se bas zainteresirala. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ne znam stvarno sta da ti kazem,posto sam ja sumljiva po tom pitanju,pa da ne znam :)

    pratim te <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi sumnjamo, i imamo pravo na to - jer ipak ima svega na ovom svijetu - ali eto nikad se ne zna ^^

      Izbriši
  7. Zanimljiva knjiga, zanimljivo pitanje... ali zaista ne znam... vrlo vjerovatno ne bih odgovorila na mail ili pokrenula dopisivanje zato što mi je to neki oblik varanja... s obzirom da imam dečka... znam da meni ne bi bilo drago da se on dopisuje s nekom nepoznatom, fascinantnom ženom... :) sorry ako te moj odgovor razočarao... nema u meni postolovnog duha ;) (barem ne sa potpunim neznancima... ;)
    Stela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da u potpunosti te razumijem, mislila sam više na to da nemamo nikoga, da li bismo odg. na mail, jer ni meni ne bi bilo drago da se moj momak s nekim dopisuje ( Kao Emmi) u knjizi i da sate provodi za kompjuterom, a ja da to sa strane posmatram. A sad da sam solo, ko zna, mada ja znam pretjerati s razmišljanjem, haha u mojoj glavi je to odmah neki manijak, Bože me sačuvaj haha

      Izbriši
  8. Pa ja sa se tako dugo dopisivala sa likom iz Grcke, koji je dosao proslo ljeto da se upoznamo, upoznao je i mog decka, koji je bio sumnjicav :)..Sada smo super prijatelji, i od prvog emaila je bilo tako, prijateljski :).

    OdgovoriIzbriši
  9. i meni se dešava ovo sa virusom i tvojim blogom, sreća pa ima ovaj neki anti-virus.. :D čekam da se riješim ove frke na faksu pa imam na to read listi dosta toga a mogla bi i ovo da dodam.. pitanje je jako zanimljivo.. i ja imam momka dugo ali opet nisam sigurna da ne bi odgovorila.

    OdgovoriIzbriši
  10. Knjigu pročitaj :))) a ako imaš ideju kako da se "kutarišem" virusa let me know :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Danas vidjeh knjigu na kiosku pa reko ae da procitam... Procitao sam je da poslijepodne.. ali kraj.. nemam pojma sta da mislim. To sto joj je muz rekao Emmi, samo zato, onda sve sto je napisala sta je osijetila.. tu emociju nisam razumio.. bas sam se ockeivao mnogo od zavrsetka. :(

    OdgovoriIzbriši