srijeda, 20. kolovoza 2014.

Recept no. 1 - Knedle sa šljivama

Hello ...


Davno sam odlučila da ubacim raznorazne teme na svoj blog. Da bih malo razbila monotoniju, i tako sam odlučila i da ubacim poneki recept. Ja lično volim na vašim blogovima vidjeti recepte, jer uvijek se nađe nešto novo, ukusno i jednostavno.  Ja imam svoj rokovnik u koji zapisujem sve recepte koji mi se svide, pa slobodno pišite :)
Ovog put sam se odlučila za jedan jako jako jednostavan recept, a to je recept za knedle sa šljivama. Vjerujem da su ih mnoge od vas već probale knedle, ali ja svejedno stavljam recept, da bih probila led. :)


Moji ukućani, a bome i ja jako volimo knedle sa šljivama, kod nas to "plane" nabrzinu. S tim da ih uopće nije teško praviti, ja se rado uhvatim posla.

Odavno sam prestala pratiti recept, jer sam naučila da pravim od oka, to je ono kad se već uhodate s nekim jelom, pa vam recept  više i ne treba.

Uglavnom ja ih pravim ovako:

  1. 1kg krompira
  2. Šljive (po potrebi)
  3. Šećer (po potrebi)
  4. Kesica prezle
  5. Jedno jaje
  6. Brašna po potrebi
  7. Malo soli


    Skuham neoguljen krompir, propasiram ga (kao za pire) dodam malo soli,  jedno jaje i dodajem brašna dok se ne stvori tijesto koje se odvaja od posude . Onda je najbolje na ruke staviti malo ulja da se ne lijepi i otkidati komade tijesta, razvaljati ga u ruci i na njega staviti šljivu (ja ih prethodno očistim od špica i dodam malo šećera u njih) te napraviti kuglicu.
    U šerpu naspem vode, i pustim da provrije. Kad provrije u vodu stavljam knedle i čekam da iziđu na površinu. U međuvremenu ( a možete i prije) zagrijem ulje, te na njemu popržim prezlu i šećer ( količina šećera ovisi o vama, koliko slatko volite). Čim knedla ispliva na površinu izvadim  je i uvaljam  u prezlu i šećer i to je to. Spremne su za posluživanje i jelo.


Obično ostavim prezlu i šećer koji se ne iskoriste, pa ih volim dodati u knedlu, onda kad je "otvorim". Šta ću kad volim prezlu, njam, njam....


Naravno ništa ne može proći bez njega








  1. Prijatno! :)

Broj komentara: 9:

  1. ja isto ovako pravim i isto dodajem prezlu sa šećerom kad otvorim knedlu.
    u stvari najdraži dio knedli su mi šljive i ta prezla sa šećerom. ono okolo pojedem na brzinu, a šljivu ostavim za kraj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha ja nekad i zaboravim na šljivu, jer je izbacim da mi stane više prezle u knedlu hahaha :) :)

      Izbriši
  2. Stvarno svašta kuham, ali eto, knedle nisam nikada radila. Mislim da je krajnje vrijeme...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jojjj da, znaam. popratim ti recepte na blogu. :)
      A knedle pravi, nećeš se pokajati, pa javi :) :*

      Izbriši
  3. Obožavam knedle sa šljivama, a ne pamtim kad sam ih zadnji put jela. Tvoje izgledaju jako jako primamljivo;)
    Sigurno budem napravila još danas.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sad razmisljam kako bih mogla pojesti koju knedlu hihi :) njam njam

      Izbriši
  4. obozavam knedle sa sljivama, veliki lajk!
    P. S. follow me http://alexandraintheeyes.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši